Wat is het verschil tussen volbad-verzinkt (galva) of elektrolytisch verzinkt (zincor) materiaal?

  • Volbad verzinkt staal is staal dat door een zinkbad is gegaan, onmiddellijk na het walsen. Hierdoor krijgt het de goede eigenschap dat er, bij beschadiging of krassen, geen bruine oxidatie ontstaat, doordat de omliggende zink de kras zal beschermen. Soms is er in het zinkbad aluminium toegevoegd wat het materiaal iets doffer maakt.
  • Elektrolytisch verzinken kan beter vergeleken worden met metalliseren of vlam-verzinken. Het is het oppervlakkig aanbrengen van een dun laagje zink d.m.v. anode en kathode, welk normaliter moet afgewerkt worden met een gesloten laklaag. Elke beschadiging geeft onmiddellijk bruine roest.

Bij het gebruik van zincor in de randbekisting hoeft dit helemaal geen probleem te zijn als het materiaal snel verwerkt wordt, wat echter vaak niet het geval is! Het ligt vaak geruime tijd bij de handelaar of bij de aannemer alvorens het gebruikt wordt.

Zoals je kan zien op onderstaande foto begint het materiaal al te roesten in het pakket zelf.

De foto’s hieronder tonen een nieuwbouw waar zincor gebruikt is. Indien het staal niet opnieuw behandeld wordt, zal de roest onvermijdelijk door het pleisterwerk heen blijven komen.

Het GSS-Profiel voorkomt bruine roest door het gebruik van volbad verzinkt materiaal!

Ook bij geplastificeerde netjes is naast het probleem van de dikte van het materiaal, de stabiliteit en het verduren van de plastic, vaak roest één van de grootste problemen.